vad är en administratör?
Som administratör genomför du olika administrativa uppgifter inom företaget eller organisationen. Ett exempel är att du arbetar fram arbetsprocesser på kontoret och assisterar chefer och arbetsledare, genom att avlasta med olika arbetsuppgifter inom olika ansvarsområden. Du ser också till att dialogen mellan interna och externa parter fungerar smidigt.
Eftersom du ofta är den första kontakten för besökarna behöver du ha en mycket bra förmåga att hantera människor när du assisterar kunder, leverantörer och klienter.
lediga jobbvad gör en administratör?
Oavsett vilken organisation, företag eller bransch det handlar om är en administratör ryggraden i en organisation. Du säkerställer att alla avdelningar, processer och anställda arbetar på ett effektivt sätt och drar åt samma håll. Det är du som lagrar och tillhandahåller information så att alla parter är på samma sida när det gäller företagets arbetssätt och mål.
Som administratör kan du ta jobb inom flera olika branscher, från försäljning och transport till sjukhus, universitet och skolor. Dina dagliga arbetsuppgifter beror på vilken bransch du arbetar inom, men typiska administrativa uppgifter kan vara att hantera och organisera inkommande och utgående information samt generera olika rapporter och dokumentunderlag. Dessutom är arbetsuppgifterna som bygger på kundbemötande mycket viktiga för företaget, däribland att ta hand om beställningar och hantera klagomål eller feedback från kunder.
Ett jobb som administratör passar personer som är strukturerade, gillar organisera och koordinera, sätta processer samt är serviceminded.
Läs vidare om arbetsuppgifter, lön samt vilka kompetenser och kvalifikationer som behövs för att lyckas i en roll som administratör.
genomsnittlig lön som administratör.
Rollens utformning och arbetsuppgifterna för en administratör kan se väldigt annorlunda ut beroende på arbetsgivare, bransch och var i landet man är anställd. Det gör också att lönerna för administratörer varierar en del. Men den genomsnittliga lönen som administratör ligger mellan 25 000 och 32 000 kronor i månaden.
-
faktorer som påverkar lönen som administratör
Det finns flera faktorer som påverkar lönen för en administratör. Naturligtvis är antalet arbetade timmar, vilken sorts anställning man har och företagets policy gällande lön, de viktiga delarna.
Ett sätt att skaffa sig bättre förhandlingsläge, är att ha utbildningsmeriter och arbetslivserfarenhet som är relevant för rollen. Ju mer attraktiv man är för sin arbetsgivare, desto bättre läge har man när det är dags att förhandla lön och förmånerna. Till exempel kan en administratör som har bra dator- och systemkunskap ha lättare att förhandla till sig en högre lön.
En administratör kan ha väldigt många olika arbetsuppgifter och den som har ett mer utbrett ansvar inom organisationen eller företaget, och mer komplexa administrativa uppgifter, har bättre förhandlingsläge när lönen ska sättas.
Även klassiska faktorer som arbetsgivare, typ av företag, bransch och var i landet man är anställd, påverkar månadslönen.
olika roller av administratörer.
Det finns flera olika roller av administratörer och med det innebär det även att arbetsuppgifterna skiljer sig åt. Nedan beskrivs några av rollerna:
-
kontorsadministratör
Som administratör med ansvar för kontorsarbetet är du ansvaret för att effektivisera, kontrollera och säkra det dagliga arbetet på kontoret. Du har en viktig administrativ roll, som bland annat går ut på att förbereda rapporter, svara på mail och telefon samt hjälpa medarbetarna i olika frågor och ärenden. Vid sidan om kontorsrelaterade arbetsuppgifter, som har med administration att göra, kommer du också att ha kontakt med kunder och besökare på kontoret.
-
skoladministratör
Ditt jobb är att koll på och överblicka hela verksamheten i en grundskola eller gymnasieskola. Du arkiverar handlingar från olika avdelningar och säkerställer att dokumentationen sköts på ett korrekt och lagenligt sätt.
-
universitetsadministratör
Antingen arbetar du för den centrala skoladministrationen, eller arbetar du på någon specifik fakultet eller avdelning på universitet. Du är kontaktpersonen för personal och studenter. I rollen ingår ofta bokföring och ordning på universitetets löpande finanser.
-
system- och nätverksadministratör
Ditt jobb går ut på att underhålla infrastrukturen av datorer och system. Du övervakar nätverket och testar dess prestanda samt eventuella brister. Du genomför också installationer och implementerar uppdateringar av systemet när det finns behov.
att arbeta som administratör.
För att bli en framgångsrik administratör krävs att man har en bra förmåga att organisera och planera, att se till att arbetet på ett kontor flyter på utan problem. Som administratör behöver du som oftast finnas på plats på kontoret för att genomföra dina arbetsuppgifter på bästa sätt.
-
arbetsuppgifter
Nedan kan du läsa om vanliga dagliga arbetsuppgifterna som administratör:
- Förbereda och organisera information: Som administratör kommer du att lagra information från din arbetsgivare. Du skapar dokument, organiserar dokumenten i olika filer och säkerställer att all lagring sker i enlighet med den policy som företaget eller organisationen har. Du hanterar information i både digital och fysisk form, och har i uppdrag att se till att denna information blir registrerad och lagrad.
- Svara på telefonsamtal och email: Som administratör är du bland annat ansvarig för att sköta växeln. Det innebär att du ska besvara telefonsamtal och besvara frågor från klienter eller kunder. Du spelar in samtalen för att kunna utvärdera och följa upp, samt hantera eventuella klagomål. Du behöver också besvara email och frågor som kommer in till företaget via sociala medier eller livechattar.
- Välkomna besökare: Som administratör kommer du också att välkomna besökare till receptionen och visa vägen till rätt avdelning. Du hälsar kunder och klienter välkomna och hjälper dem att få den service som efterfrågas eller behövs. Du hanterar också deras klagomål och hjälper dem att hitta en ny besökstid till nästa gång.
- Organisering av logistiken: När anställda på företaget eller organisationen behöver resa i jobbet är det ditt jobb att planera, boka och förbereda logistiken. Du kommer att se till att transporten är på plats och att boka boende till alla. I vissa fall planerar du också arbetsschemat för företagsledningen eller andra chefer de gör uppdrag eller besök utanför kontoret.
- Beställa kontorsmateriel: Som administratör har du en övervakande roll av hela kontoret och i det kan de ingå uppgifter som vaktmästare. Du behöver se till att det finns städ- och hygienartiklar på kontoret. Om det inte finns en inköpsavdelning på företaget är det du som beställer det kontorsmateriel som behövs och det är du som tar emot varorna från leverantören. En viktig del är att se till att det finns tillräckligt med papper i skrivaren, pennor till alla och att teknisk utrustning fungerar som den ska, för att personalen ska kunna genomföra sitt jobb på ett effektivt sätt.
- Organisera post och leveranser: Om företaget behöver skicka brev eller paket är det ditt jobb att förbereda utskicken och se till att de sker i tid. Du tar också emot brev och paket från andra, och organiserar dessa innan du ser till att de hamnar hos rätt avdelning på företaget.
- Förbereda och organisera information: Som administratör kommer du att lagra information från din arbetsgivare. Du skapar dokument, organiserar dokumenten i olika filer och säkerställer att all lagring sker i enlighet med den policy som företaget eller organisationen har. Du hanterar information i både digital och fysisk form, och har i uppdrag att se till att denna information blir registrerad och lagrad.
-
arbetsmiljö
Det finns administratörer inom en rad olika branscher, från försäljning och sjukhus till akademiska institutioner. En del administratörer är också verksamma inom byggnadsindustrin, och har då arbetsuppgifter som dokumentation och förberedelser inför byggnationer.
Vanligtvis arbetar du som administratör i vanlig kontorsmiljö. Många administratörer reser i sitt jobb, för att besöka olika mässor, workshops, inomhusevenemang och möten. Större delen av din tid spenderar du på kontoret, vid din dator och skrivbord, men du kan också vara ute i kontorslokalerna för att hantera olika administrativa uppgifter. Du skriver rapporter, pratar i telefon, kommunicerar med annan personal och kunder.
Det går att utföra en hel del administrativt arbete hemifrån, men större delen tiden behöver du vara på plats på kontoret för att kunna vara behjälplig i situationern som uppstår och ingår i ditt ansvarsområde.
-
dina kollegor
Det beror på inom vilken bransch du är verksam i, men som administratör kommer du att ha många olika kollegor. Det närmaste kommer det att finnas kollegor som är assistenter, kontorschefer eller projektledare. Det kommer också att finnas många olika chefer från olika avdelningar, och arbetsledare på olika nivåer, som du kommer att behöva förhålla dig till.
-
arbetsschema
En administratör arbetar vanligtvis på ordinarie kontorstider och har en heltidsanställning upp till 40 timmar i veckan. Det innebär oftast arbete måndag till fredag mellan 8-17.
Det går också att hitta deltidsarbete som administratör. Antingen kan det vara kopplat till ett specifikt projekt då det är en projektanställning eller om ett företag behöver administrativ avlastning några timmar i veckan. Det finns också verksamheter som behöver administratörer dygnet runt, varje dag i veckan. Ett sådant exempel är sjukhus, som därför har sina administratörer på skift. Då kan du behöva arbeta på obekväma arbetstider som kvällar och helger.
-
framtidsutsiker
Vanligtvis är administratör ett ingångsjobb, men där det finns goda möjligheter att avancera vidare om man visar driv och vilja och att man har de kompetenser och kvalifikationer som arbetsgivaren kan se som attraktiva för andra roller.
Genom arbetslivserfarenhet som administratör bygger du på med viktiga ledarskaps- och organisationsegenskaper som kan vara viktiga för roller som arbetsledare, projektledare eller till och med olika positioner som chef.
En bakgrund som administratör är meriterande för många positioner, något som gör det till ett bra ingångsjobb som du sen kan bygga vidare på om du vill.
-
fördelar med att hitta jobb som administratör via randstad
Det finns många fördelar med att hitta ett ledigt jobb som administratör via Randstad:
- Olika utvecklings- och karriärmöjligheter
- En erfaren kontaktperson som kan hjälpa dig vid behov
- Många lediga jobb inom ditt område
- Hel- eller deltidsarbete beroende på jobb/uppdrag
Vill du ha en tillsvidareanställning som administratör? Ett vikariat eller tillfälligt jobb som administratör är ofta ett bra första steg mot en fast anställning. Varje år får flertalet personer en fast anställning hos arbetsgivare, tack vare ett tillfälligt jobb som gått via oss på Randstad. Dessutom är det många företag som rekryterar sina tillsvidareanställda direkt genom Randstad.
utbildning och kvalifikationer som administratör.
Det finns utbildningningar som kan vara meriterande för den som vill hitta ett jobb som administratör:
- Eftergymnasiala studier och kurser: Det finns inga specifika utbildningar som är ett krav för ett jobb som administratör, men den som väljer att läsa kurser eller utbildningar inom företagsadministration, företagsekonomi eller annat som är kopplat med administration och företagande, har goda förutsättningar att få ett jobb som administratör.
- Praktikplats: Ett annat bra sätt att hitta jobb som administratör är att acceptera en praktikplats. Då får man praktisk erfarenhet och lär sig många de administrativa uppgifter som behövs för att klara av rollen. Det går också att ta jobb som assistent eller liknande, för att därefter ha bättre förutsättningar för att få jobb som administratör.
färdigheter och egenskaper.
Nedan är några exempel på färdigheter och egenskaper som kan vara bra att ha med sig i jobbet som administratör:
-
arbetsmoral
Som administratör är det en stor fördel med en stark och tydlig arbetsmoral. Ditt arbete går ut på att framhäva och arbeta enligt de policyer och den kultur som råder på arbetsplatsen. Du behöver även ha integritet, visa respekt och vara diplomatisk.
-
beslutsfattande och organisationsförmåga
I rollen som administratör använder man sig av sin bästa struktur- och organisationsförmåga för att skapa effektiva och bra förutsättningar för personalen och avdelningarna på företag. Det kräver ett bra beslutsfattande och en stark förmåga att planera.
-
jämställdhet
Det är viktigt att behandla alla människor på ett likvärdigt och jämställt sätt, och att veta hur man på bästa sätt utnyttjar personers olika talanger, egenskaper och erfarenheter.
-
samarbetsförmåga
En framgångsrik administratör ser till att samarbetsviljan är stor i företaget, på olika avdelningar, olika team. En företagskultur med bra samarbete är gynnsamt för alla och administratören kan hjälpa till med det.
-
viljan att utvecklas
En ständig vilja att bli bättre, lära sig nya saker och utvecklas är viktig som administratör. Då man hanterar många olika arbetsuppgifter under en dag, är det viktigt att ha ett öppet sinne.
vanliga frågor om rollen som administratör.
Här är de mest ställda frågorna om att arbeta som administratör.
-
är administratör ett stressigt jobb?
Det kan vara ett stressigt jobb. En administratör behöver hantera många olika arbetsuppgifter och behöver samtidigt ibland kunna hantera akuta kriser eller andra problem som uppstår. Därför behöver man vara välorganiserad, tydlig och bra på att planera, så att man minimera stressen.
-
vad gör en administratör?
Många undrar vad en administratör gör på jobbet. Faktum är att arbetsuppgifterna kan variera kraftigt, men att det handlar om många typer av administrativa uppgifter. Du kommer att vara en hjälpande hand för hela kontoret och se till att verksamheten flyter på.
-
vad behöver en bra administratör vara bra på?
En viktig del av jobbet som administratör är att hela tiden hjälpa andra och se till att arbetet flyter på problemfritt på kontoret. Där i inkluderat att ge service och se till att personalen har rätt förutsättningar för att leverera ett bra jobb. Du behöver ha en positiv, motiverande attityd och är duktig på att organisera, kommunicera med sina kollegor och planera både på kort och lång sikt.
-
hur söker jag ett jobb som administratör?
Det är enkelt att söka ett jobb som administratör. Sök bland våra lediga jobb i ditt område. Skicka sedan in ditt CV och ditt personliga brev eller sök via LinkedIn.
Om du behöver hjälp med din jobbansökan kan du läsa alla våra jobbtips här!
-
vidare läsning om rollen som administratör
Här kan hittar du mer information om rollen som administratör.
bevaka jobb för administratör.
Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar dina preferenser.